Dansen als hobby voor kinderen

Nagenoeg elk kind beleeft plezier aan beweging. Ze kunnen nog maar net staan en bewegen al ritmisch op de maat. De keuze en interesse voor een danshobby ontstaat bij kinderen die graag op muziek bewegen vaak vanzelf. Het ruime aanbod van dansscholen en dansstijlen maakt het voor de kinderen en ouders eenvoudig, om voor elke dansvoorkeur een geschikte dansles te vinden.
Zodra vaststaat dat je kind op dansles wil, is het de vraag welke soort dans de juiste is en welke dansstijlen er worden aangeboden. We stellen drie van de meest geliefde dansstijlen van de Alphense Dansschool, aan je voor en informeren je uitgebreid over de hobby dansen.

Dancemix

Streetdance

Sing en Act

Waarom is dansen als hobby geschikt voor kinderen?
Coole muziek luisteren en tegelijkertijd sportief bewegen – voor vele kinderen is dansen iets natuurlijks waardoor het de populairste hobby voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd is. Dansen zorgt voor plezier en heeft vele voordelen voor de ontwikkeling van kinderen:

– Verbetert de sociale competenties
– Ondersteunt de cognitieve vaardigheden
– Bevordert de lichamelijke ontwikkeling

Dansen is een enorm afwisselende hobby, waarbij spelenderwijs en met veel plezier lichaam en geest worden getraint. Dansende kinderen bevorderen hun motoriek, oefenen balans en verbeteren hun lichaamshouding. Dit helpt mee om lichaamshoudingsproblemen te voorkomen. Dansen is ook een goede manier om de dagelijkse schoolroutine, waarbij de kinderen een groot deel van de dag zitten, te compenseren.

Meestal wordt bij het dansen het hele lichaam gebruikt en zo worden afhankelijk van de dansstijl de meest uiteenlopende spiergroepen in de benen, armen en rug versterkt. De sprongkracht van je kind verbetert zich, maar ook de balans en de conditie.

Dansen is bovendien een zeer creatieve activiteit. Als je kind zijn of haar eigen danspasjes bedenkt en deze in een bepaalde volgorde plaatst, kan het kind de eigen fantasie stimuleren. De choreografie, die je kind leert tijdens de danslessen, zorgt ervoor dat discipline en concentratievermogen worden getraind.

Op een gegeven moment komt er ook het moment, dat je kind zijn of haar geleerde danspasjes wil laten zien, door op te treden voor een klein publiek. Bij de Alphense Dansschool worden met de kinderen graag kleine danschoreografieën ingestudeerd, die ze dan voor de ouders kunnen uitvoeren. Zulke optredens kunnen je kind erg nerveus maken. Ondersteun je kind hierbij tijdens dit proces en motiveer je kind voor het optreden, zonder daarbij de prestatiedruk op te voeren. Met regelmatig optreden went je kind meestal vanzelf wel aan deze zenuwen, en zal zich gemotiveerder gaan voelen door de positieve reacties van het publiek en het applaus. Wedstrijden of optredens versterken niet alleen het zelfvertrouwen van je kind, maar verbeteren ook het concentratievermogen door tijdens stressvolle situaties geleerde vaardigheden toe te passen. Dit is een eigenschap die ook in het dagelijkse schoolleven van nut blijkt te zijn. Zelfs een biologiepresentatie voor de klas zal niet meer zo moeilijk zijn.

Dansen kan ook nuttig zijn voor andere vakken op school. Zo wordt bijvoorbeeld ook het ruimtelijk inzicht getraind, wat een positief effect kan hebben op de wiskundelessen.

Bij de Alphense Dansschool is het ook gebruikelijk om in relatief kleine groepjes te trainen, zodat je kind de sociale vaardigheden kan uitbreiden.

Vanaf welke leeftijd zou mijn kind moeten beginnen met dansen?
Met het dansen kunnen kinderen al vroeg beginnen. De Alphense Dansschool biedt al danslessen aan voor kinderen vanaf twee, drie jaar. Tijdens de kleuterlessen leren kinderen op een speelse manier het plezier aan bewegen op muziek kennen. De kinderen leren om zich te bewegen, de maat te horen en danspasjes stapsgewijs toe te passen. Deze danslessen voor peuters en kleuters worden net als muziekles vaak op de peuterschool of op de basisschool aangeboden, wat de Alphense Dansschool ook aanbiedt.

Vaak kunnen kinderen de verschillende dansstijlen al vanaf een jaar of vijf tot acht leren bij Dancemix. Hoe professioneler het wordt, hoe groter en beter het concentratievermogen, prestatievermogen en uithoudingsvermogen moeten zijn.

Het mooie van dansen is dat je voor deze hobby nooit te oud bent. Als je kind kiest voor de hobby dansen, kan het daaraan vele jaren plezier beleven. Afhankelijk van de persoonlijke wensen en doelen, kan dansen naarmate de jaren vorderen, ook professioneel worden uitgeoefend. Voor complete aanbod, klik hier.

Bij het dansen gaat het, anders als bij balsport soorten of atletiek, minder om het winnen, maar meer om het plezier, de esthetiek en om het goede gevoel.

STUUR EEN WHATSAPP